.

.

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014




Βιβλιοπαρουσίαση

40 χρόνια Κατοχή 40 Χρόνια αγώνας
Λεύκωμα Αφίσας

Υπό τον πιο πάνω τίτλο κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Ελλάδα και στην Κύπρο μια αξιόλογη έκδοση καλαίσθητης εκδοτικής αρτιότητας, που αποτυπώνει με εύγλωττη καλλιτεχνική ευαισθησία το δράμα της σαραντάχρονης τουρκικής κατοχής της πατρίδας μας και του πολυεπίπεδου μακροχρόνιου αγώνα μας τόσο επιτοπίως όσο και στο εξωτερικό. Πρέπει να τονίσουμε ότι το βιβλίο, μεγέθους 23Χ30 με σκληρόδετο εξώφυλλο και που αριθμεί 290 σελίδες, είναι μοναδικό στο είδος του ως προς την πρωτοτυπία της θεματικής του σύλληψης και τη διάταξη του περιεχομένου του. Υπογραμμίζουμε, επίσης, ότι για την υλοποίηση του μνημειώδους αυτού τόμου την εμπνευσμένη ευγενή πρωτοβουλία είχε εξ αρχής η συμπατριώτισσά μας Ευανθία Μηλιώτη-Τσόκα, επίτιμος πρόεδρος του Σωματείου «Συμπαράσταση Αγώνα Κύπρου», που ως κάτοικος Αθηνών από χρόνια δραστηριοποιείται στην ελλαδική πρωτεύουσα για την υπόθεση του Κυπριακού με απαράμιλλο αγωνιστικό ζήλο. Έτσι, με τις άοκνες προσπάθειές της είχε πείσει τόσο το ΣΑΚ όσο και τη Συντονινιστική Επιτροπή Υποστήριξης Αγώνα για Ελεύθερη Κύπρο (ΣΕΥΑΕΚ) να προβούν στην έκδοση του ωραίου αυτού λευκώματος, που αποτελεί σημαντικό έργο αναφοράς, μελέτης και διαφώτισης για τα μέχρι τούδε αγωνιστικά πολιτισμικά μας δρώμενα στην Κύπρο, την Ελλάδα και παγκοσμίως. Τα εύσημα, ωστόσο, απονέμονται και στους άλλους συνεργάτες μιας τέτοιας πολύχρονης αρχειακής έρευνας, πολύμοχθης εκδοτικής εργασίας και της φιλότεχνης αισθητικής παρουσίασής της.
Ο στόχος των εκδοτών συνοψίζεται στον επίλογο του εισαγωγικού τους σημειώματος: «Το Λεύκωμα της Έκθεσης Αφίσας συμβάλλει, στο μέτρο που του αναλογεί, στο να μείνει ζωντανή η επιταγή του 1974: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ». Για το περιεχόμενο, εξάλλου, και την αποστολή του έργου μιλούν στις αρχικές του σελίδες, μεταξύ άλλων επισημάνσεων,  οι Αρχιεπίσκοποι Αθηνών και Κύπρου, καθώς και η επίτιμος Πρόεδρος του ΣΑΚ στα μηνύματα και τους χαιρετισμούς τους, που στοιχειοθετούν τον εύληπτο συμβολισμό συναδέλφωσης και κοινής αγωνιστικής συμπόρευσης. Προτάσσονται, επίσης, αποσπάσματα της ομιλίας του Βάσου Λυσσαρίδη και η ομιλία της Ντόρας Ηλιοπούλου-Ρογκάν στα πλαίσια της Έκθεσης Αφίσας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 25 Οκτωβρίου 2010.
Το Λεύκωμα, που συσσωματώνει σε ένα ενιαίο corpus τις ιστορικές κατά καιρούς αφίσες, φιλοτεχνημένες από Ελλαδίτες και Κύπριους καλλιτέχνες, με την ευκαιρία διαφόρων δραστηριοτήτων και επετειακών εκδηλώσεων, διανθίζεται από ποιήματα παλαιότερων και νεότερων ποιητών από την Ελλάδα και την Κύπρο. Ενορχηστρώνεται, έτσι, ένας παλμώδης και δυναμικός διάλογος μεταξύ του ποιητικού λόγου και της τέχνης του σχεδίου, του σκιτσογραφήματος και της ζωγραφικής  σύνθεσης με σημειολογικά σχόλια και προσφυείς χρωματισμούς. Και είναι, ακριβώς, ο παραπληρωματικός συνδυασμός και των δύο τούτων καλλιτεχνικών πεδίων, που επιτυγχάνει τη στόχευση της υπόμνησης και της προτροπής, του προβληματισμού, της αφύπνισης και της εγρήγορσης για τη διεκδίκηση των δικαίων  μας. Ωστόσο, μέσα από τη διαλεκτική αυτή συνοχή εικαστικής και ποιητικής δημιουργίας είναι διακριτές οι θεματικές ενότητες: Εισβολή – Κατοχή, Αγώνας, Εξελίξεις και Προοπτικές, καθώς και τα δύο Παραρτήματα που επιτάσσονται του βιβλίου με ζωγραφιές παιδιών το πρώτο και φωτογραφικά στιγμιότυπα το δεύτερο, ενδεικτικά της καταστροφής και της σύλησης των κατεχόμενων εκκλησιαστικών μας μνημείων.
Και όταν ακόμα τελειώσεις την επώδυνη περιδιάβαση μέσα από τις συγκινητικές σελίδες του Λευκώματος, δεν μένεις μόνο με την εντύπωση του εξωφύλλου με τη γνωστή αφίσα της σφαδάζουσας Κυπρίας γυναίκας, αλλά και με το δίπτυχο της αφίσας και του αντίστοιχου ποιήματος του Κυριάκου Χαραλαμπίδη «Παιδί με μια φωτογραφία». Μένεις, ακόμα, να σιγοψιθυρίζεις κάποιους στίχους της Ρούλας Ιωαννίδου-Σταύρου, σημαδιακούς της διαχρονικής αξίας και της αισθαντικής απήχησης του ιστορικού αυτού Λευκώματος: «Δεν ξέρω / από πόσο μακριά / έρχεται ετούτη η αγάπη / κι ούτε μπορώ να λογαριάσω / πόσο μακριά μπορεί να φτάσει. / Αν είναι να τη μετράς / με τα χρόνια που πέρασαν / τότε πρέπει να ’ναι πολύ μακρινή / μ’ αν είναι πάλι / να τη λογαριάζεις / με τους κτύπους της καρδιάς / τότε πες πως γεννιέται αυτή τη στιγμή».

©Χρυσόθεμις Χατζηπαναγή

* Όσοι ενδιαφέρονται για το Λεύκωμα μπορούν να αποταθούν στα τηλέφωνα 22433297 και 99541221 (Κύπρος), 210 3826319 (Αθήνα). e-mail: perardin@gmail.com, enallaktikesekdo@gmail.com 
Διατίθεται στη χαμηλή τιμή των 20 ευρώ.


                     


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου